Image Alt

Fit City

woman doing exercise

След класа ни по функционален стречинг, който проведох събота, реших да споделя с вас, как стречингът ми е помогнал да бъде във форма и как той ще се отрази и на вас в тренировките ви.

Всички знаем, че тренировките с тежести са фундаментален елемент във фитнес режима на много хора, като целят укрепване на мускулите и подобряване на физическата издръжливост.
Въпреки това, много от нас пренебрегват един критичен аспект на своята тренировъчна рутина – стречинга.
В тази статия ще разгледаме защо стречингът е съществен за тези, които тренират с тежести, и как той може да подобри общото физическо състояние и представяне.

 Подобряване на гъвкавостта и амплитудата на движение:

Една от основните причини за включване на стречинг в тренировъчния процес е подобряването на гъвкавостта. Редовният стречинг увеличава амплитудата на движение, което позволява на спортуващите да изпълняват упражнения с по-голяма дълбочина и ефективност.
Например, по-голямата гъвкавост може да подобри дълбочината на вашия клек, което води до по-добро активиране на мускулите на краката, седалището и ставите.

 Намаляване на риска от травми:

Тренировките с тежести често водят до натрупване на напрежение в мускулите, което може да доведе до скъсвания и други травми. Редовният стречинг помага за предотвратяване на тези травми, като увеличава еластичността на мускулите и сухожилията. Стречингът след тренировка също спомага за разпускане на мускулите, което намалява вероятността от мускулни спазми и увреждания.

 Подобряване на кръвообращението и възстановяването:

Стречингът стимулира кръвообращението в тялото, което е важно за бързото възстановяване на мускулите след интензивни тренировки. По-доброто кръвообращение доставя повече кислород и хранителни вещества до мускулите, което спомага за тяхното възстановяване и растеж.

 Намаляване на мускулното напрежение и подобряване на психическото състояние:

Стречингът не само подобрява физическото състояние, но и допринася за намаляване на стреса и умората. Практикуването на стречинг може да бъде и форма на медитация, която помага за отпускане и умствено облекчение след интензивна тренировка. Това подобрява не само физическото, но и психическото състояние на спортуващите.

 Оптимизиране на представянето:

Редовният стречинг може значително да подобри общото представяне при тренировките с тежести. С по-голяма гъвкавост и подобрено кръвообращение, спортуващите могат да изпълняват упражненията по-ефективно и с по-малък риск от травми.

В заключение, стречингът е незаменима част от всяка тренировка с тежести. Той не само подобрява гъвкавостта и намалява риска от травми, но също така спомага за по-бързо възстановяване, подобрява психическото състояние и оптимизира общото представяне. За да максимизирате ползите от тренировките си с тежести, не пренебрегвайте стречинга като важен компонент на вашата фитнес рутина.

На 03.02 очаквайте ново събитие в залата, а именно “Измерване на телесните сегменти” 
Ще представим съвременна техниника за измерване на телесните показатели, които ще ви помогнат да подобрите вашата тренировъчна програма и резултатите си.

 Измерването включва:
 – мускулната маса
  мазнините
 – хидратацията
 – матаболитна възраст
 – BMI и други физиологични показатели.

След като се запознаете с вашите показатели, вие ще имате ясна представа за текущото си физическо състояние.
А аз, Мартин Гаджев ще ви разчета показателите и ще ви дам насоки за подобряването им.

Следете фейсбук страницата ни за повече информация.
Успешна седмица на всички 🙂