Image Alt

Fit City

young sportswoman listening to music in park

Промените в температурата на околната среда водят до анулиране на разликата между външната температура и температурата на вътрешната среда на организма, при което автоматично се включват адаптационните механизми за възстановяване на нарушеното температурно равновесие и за поддържане на термичния баланс.

В случай, че този баланс е вече постигнат, спортистът показва високо ниво на работоспособност и добра поносимост към натоварванията. При условие обаче, че той не е възстановен и се наблюдава акумулиране на излишна топлина, се намалява работоспособността и съществува опасност от хипертермични травми (мускулни спазми, топлинен удар, термично свръхнатоварване с ускоряване на пулсовата честота, дехидратация на организма и др.).
Предполагам тези симптоми са ви доста познати?

При интензивни и продължителни тренировъчни натоварвания в условия на висока температура на околната среда, както е в повечето фитнес зали, топлината основно се елиминира чрез изпарения 80% и 15% чрез физическата проводимост и конвекция.
Изпълнението на физическите упражнения при висока температура води до рязко намаляване на тяхната ефективност.
Това се дължи на увеличения възход на мускулния глюкоген, акумулирането на лактат и бързата поява на умора, което респективно снижава интензивността и продължителността на усилието. Прочети още на: Важното при тренировки на висока температура

Увеличаване на температурата на околната среда води до увеличаване на скоростта на изпотяване и респективно до дехидратация на организма. Това причинява намаляване на общия обем на циркулиращата кръв, увеличаване на нейния вискозитет и намаляване на сърдечната работоспособност.
Редуцирането на кръвния обем само с 3% води до снижаване на работоспособността и до влошаване състоянието на спортиста, свързано с главоболие, апатия, прекъсване на изпотяването като в същото време се наблюдава увеличаване на телесната температура. Ако натоварването не се намали и не се възстановят резервите на течности в организма, продължаването на упражнението може да доведе до загуба на съзнанието. Пазете здравето си и винаги се съобразявайте с околната среда, в която тренирате.
Приемът на вода е задължителен по време на тренировки, за да избегнем един куп неприятни състояния, в които не искаме и не е желателно да изпадаме. Лято е, а топлото време спомага за по-бързото горене на излишните мазнини, стига да съобразим как да се възползваме от климатичните сезонни условия.
Продължавайте да тренирате и носете усмивката си навсякъде с вас. Успех! Прочети още на: Важното при тренировки на висока температура

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.